Vandaag komt behalve de functie ook de esthetiek van de tanden meer en meer naar voren, omdat iemand met mooie tanden meer zelfvertrouwen heeft en meer glimlacht. De behandeling ligt meestal aan de wensen van de patiënt, onafhankelijk daarvan of het om een wijziging van de kleur, de vorm of de positie van de tanden gaat. Afhankelijk van de toestand en het aantal van de bestaande tanden zijn verschillende werkwijzen beschikbaar voor het herstellen van een glimlach. Op basis van de principes van de moderne tandheelkunde streven we altijd naar een minimaal aantal invasieve interventies. Zulke interventies zijn het tandbleken wanneer de kleur van de tanden veilig, zonder een verlies van het tandmateriaal kan worden verbeterd, de vullingen en kapjes, wanneer zowel de kleur als de vorm en de positie van de tanden zonder een verlies van het tandmateriaal kunnen worden verbeterd. Een goed gemaakt kapje is volledig in staat om het uiterlijk van natuurlijke tanden na te bootsen. Indien de toestand van de tanden dit vereist of bij gebrek aan één of meer tanden worden bruggen of implantaten geplaatst.

Tandprothesen

Als de kroon van de tand in grote mate wordt beschadigd of als de wortelkanaal werd behandeld dan is het voor een blijvend herstel nodig om een volledige kroon op te maken. Vóór de voorbereiding wordt het carieuze tandweefsel verwijderd en de tand word weer opgebouwd. Als een digitale afdruk van de tand wordt gemaakt dan kan de kroon zelfs meteen worden gelijmd. Wanneer er een tandtechnicus nodig is dan wordt de kroon binnen 2-3 dagen opgemaakt.

Een kleiner aantal ontbrekende tanden kan door een brug worden vervangen. Voor de bevestiging van de brug moeten de aangrenzende tanden worden voorbereid. Zowel de kronen als de bruggen kunnen vanuit metaalkeramiek of volledig vrij van metalen worden vervaardigd.