Dit deel van de tandheelkunde omvat het vinden, de behandeling en het verwijderen van ziekelijke afwijkingen in de tanden, de kaken en de zachte weefsels.

Op basis van het klinische en radiologische onderzoek en de klachten van de patiënt wordt een diagnose opgemaakt en daarna leggen we de mogelijkheden van behandeling uit.

De behandeling wordt onvermijdelijk onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Complexe verwijderingen van tanden, achtergebleven tandresten, vreemde voorwerpen, gebroken wortelresten en wortelontstekingen worden in het kader van chirurgische exploratie uitgevoerd.

In dat geval wordt gebruik gemaakt van een groot aantal chirurgische instrumenten en een boorinrichting voor het voorzichtige verwijderen van botweefsels ( fysiodispenser, piezoelektrisch instrument). Op het gebied van de chirurgie van zachte weefsels, in aanvulling op de traditionele apparaten wordt ook laser vaak gebruikt. Dit is vooral bij jonge patiënten zeer nuttig. /Tong, het verwijderen van lipremmen, vanuit logopedische of orthodontische redenen/

Vandaag de dag, het meest dynamische deel van de dento-alveolaire chirurgie is implantologie en diverse aanverwante botvervanging procedures.

De patiënten krijgen na alle tandheelkundige ingrepen instructies die voor een snelle genezing moeten worden nageleefd.

De onderzoeken zijn vrij van pijn en plichten! Overtuigt u zich persoonlijk over onze deskundigheid. Maak een afspraak via één van onze contacten of vul ons contactformulier in! Onze medewerkers zullen binnenkort contact met u opnemen.

De PRF-technologie (Platelet Rich Fibrin) is beschikbaar in onze kliniek.

De PRF methode werd in 2001 door Dr. Joseph Choukroun (chirurg, anesthesist, pijn specialist) ontwikkeld. De PRF-technologie is de meest effectieve manier van snelle genezing van de wond. Ze gebruikt de eigen witte bloedcellen in het bloed, de groeifactoren, cytokines etc. hiervoor. In het PRF proces wordt bloed van de patiënt afgenomen en het wordt bij lage snelheid gecentrifugeerd (PRF centrifuge). Het resultaat van het natuurlijke stollingsproces is een fibrinestolsel rijk aan witte bloedcellen (leukocyten) en groeifactoren. Dit speelt de rol van een extracellulaire matrix. De extracellulaire matrix bevordert de vorming van nieuwe bloedvaten en een nieuw netwerk van bloedvaten. Ze houdt de wond vochtig en laat de groeifactoren, cytokines, etc. die nodig zijn voor de genezing, gestaag maar langzaam uit zich.

Als resultaat van de onderzoeken heeft dr. Choukroun met zijn team het A-PRF (Advanced PRF) en het I-PRF (Injectable PRF) protocol ontwikkeld. Uit de A-PRF wordt een “lakenachtige” membraan (gelachtige, beschermend membraan) gemaakt waarmee de wond wordt afgedekt. Dit is een dik, gelatineachtig stuk fibrine. I-PRF is een dunner, vloeibaar fibrine dat in de injectiespuit kan worden opgezogen en kan op het operatiegebied of het been worden gegoten. In de I-PRF zijn mesenchymale stamcellen in grote aantallen aanwezig.

De twee protocollen kunnen worden gecombineerd, indien een groter deel van bloed wordt afgenomen (bij operatie met meer botvervangingsmateriaal, bijvoorbeeld Sinuslift). A-PRF wordt gebruikt als membraan en beschermhoes voor de wond terwijl I-PRF met het botvervangingsmateriaal wordt gemengd. Door het mengen van de fibrinestolsel-vorming en het botvervangingsmateriaal ontstaat een soort bot met een kleverige textuur (sticky bone). Dit materiaal is zeer makkelijk te gebruiken, is goed doseerbaar en kan op het gewenste gebied worden geplakt. Dit vergemakkelijkt het werk van de chirurg.

De voordelen van het gebruik van PRF:

  • pijnstillende werking, met bijna geen pijn meteen na de eerste dag
  • Er zijn geen postoperatieve antibiotica nodig, omdat het fibrinestolsel rijk aan leukocyten het risico van infectie vermindert
  • het fibrinestolsel houdt de wond vochtig en bevordert de vorming van bloedvaten (angiogenese), die zeer belangrijk is voor een goede wondgenezing en botmineralisatie.
  • de methode kan ook voor patiënten gebruikt worden die bloedverdunners innemen, maar het fibrinestolsel wordt dan enkele minuten langzamer omgezet gevormd

Voordelen van PRF-technologie:

  • Bij tandheelkundige ingrepen: het trekken van tanden, implantatie, sinus liften, bottransplantaten, resectie enz.
  • bij parodontale behandelingen: schoonmaken van pockets, open of gesloten curettage, verwijderen van bindweefsel grafts, tandvleesoperaties, tunneltechnologie enzovoort.